Tuesday, April 30, 2013

Sotong Masak Paprik

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama tak bersiaran, terasa rindulah pulak pada kawan2 semua.Sebenarnya saya sibuk sangat, hinggakan nak n3 pun tak sempat je. Hari ni saja nak kongsikan resepi sotong masak paprik yg sangat mudah dan semestinya sedap. Biasanya kita dengar ayam paprik je kan, kali ni kita cuba pula sotong paprik...mmng sedap..puas makan taw. Anak2 mmng suka sotong, bila maknya masak mcm ni puaslah diaorng makan. Kalau beli tu, boleh di kira berapa potong je sotongnya. Bila masak sendiri...hahhhhhh...takyah potong2 sotong tu, biar sekor2 je...Kalau anda peminat sotong dan binggung nak masak apa, bolehlah cuba resepi dari Mutiarazura ni. Jom semak resepinya.



Bahan-bahan
  • 600 gm sotong- bersihkan, cuci dan toskan
  • Kacang panjang/bunga kobis/carrot/jagung muda/tomato - dipotong kecil
  • 3 ulas bawang putih - diketuk
  • 1 ulas bawang besar - dipotong baji
  • 1/2 inci halia - diketuk
  • 1 batang serai - diketuk
  • 6 ulas cili padi - diketuk
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar sos cili
  • 1 sudu besar kicap manis
  • 1 sudu besar sos ikan
  • 3 helai daun limau purut - dikoyak-koyak
  • Garam secukup rasa (jika perlu)
  • 1 sudu kecil tepung jagung dibancuh dgn sedikit air
  • Satu cawan air (jika suka berkuah)
Cara-cara
  1. Panaskan sedikit minyak, tumis bawang putih, bawang besar, serai, halia dan cili padi hingga naik bau.
  2. Masukkan sotong dan gaul rata.
  3. Masukkan semua sos dan daun limau purut. Tambah air untuk kuah, kacau lagi.
  4. Masukkan semua sayuran kecuali tomato masuk lambat sikit.
  5. Rasakan kuah, kalau kurang masin je baru tambah garam (sos ikan selalunya dah cukup masin).
  6. Masukkan tomato dan tepung jagung untuk pekatkan sikit kuah. Siap untuk dihidang.
  7. NOTA - tambah tepung jagung jika perlu je, jangan banyak sgt nanti kuah tu kering coz terlalu pekat. Selamat mencuba!

Friday, April 26, 2013

Roti Naik - Liza Othman

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi roti naik resepi Liza Othman fb yg sangat popular.Sebenarnya banyak resepi roti naik, tapi kali ni saya cuba resepi ni pula. Sebelum ni guna resepi Roti Naik Tok Mak, dan Roti Naik Kak Pah JB. Kedua2 resepi ni mudah dan sedap. Kali ni kawan2 boleh cuba resepi dari Liza Othman pula. Jom semak resepinya.






 
Bahan-bahan
  • 1 biji telur campurkan dngn air sejuk,jadikan jumlahnya 265ml/gm
  • 500gm tepung roti (400gm tepung roti + 100gm tpng gandum pun boleh)
  • 40gm susu tepung
  • 100gm gula kastor
  • 11gm yis atau sepeket yis 
  • 80gm marjerin@butter
  • 1 sudu kecil bread softener
  • 1 sudu kecil bread improver 
Cara-cara (Kaedah Breadmaker)
  1. Masukkan semua bahan ke dalam breadmaker mengikut urutan bahan basah kemudian bahan kering.
  2. Pilih setting DOUGH dan biarkan menguli sehingga siap. Biarkan doh naik kembang lebih kurang 1 1/2jam atau lebih kemudian uli semula. Tumbuk2an untuk mengeluarkan angin.
  3. Bahagikan bulat2 kecil lebih kurang 50gm setiap satu kemudian susun ke dalam loyang yang telah digris dgn marjerin dan tepung. Biarkan naik sekali ganda lagi. Gliss roti dngn susu tepung yg di bancuh dngn sedikit air di permukaannya.
  4. Jika suka taburkan gula kasar dan bakar suhu 180 selama 25-30min atau sehingga masak.
  5. Sejurus keluar dari oven, sapukan permukaan roti dengan butter@marjerin dan sejukkan di atas redai.
**Resepi kat atas ni saya dpt dlm 2 loyang bulat 6 inci dan 1 loyang loaf 6x4 inci. Satu loyang saya tabur gula dan satu loyang lagi saya parut cheedar cheese kat permukaannya....dua2 sedap. Kalau guna loyang  bulat 6x4 inci dpt dlm 4 loyang.

Wednesday, April 24, 2013

Sambal Sotong Lada Hijau

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak menu ringkas tapi sedap sangat, tu pada sayalah. Kawan2 boleh cuba kalau teringin nak merasa kesedapannya. Jom semak resepi mudah ni.


Bahan-Bahan
  • 1 kg sotong
  • 1 labu bawang besar-potong bulat 
  • 2 biji limau kasturi-ambil jusnya
  • 2 sudu besar sos tiram
  • gula dan garam secukup rasa
  • air jika perlu
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 10 tangkai cili hijau
  • 6 tangkai cili padi merah/hijau
  • 1 labu bawang besar 
  • 3 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih 
  • sedikit belacan
Cara Memasak 
  1. Bersihkan sotong, potong, cuci dan toskan. Ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar  dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
  3. Masukkan sos tiram dan gaul rata. Masukkan gula dan garam secukup rasa.
  4. Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
  5. Masukkan sotong, gaul rata dan tutupkan kuali. Masak dlm 3 minit. Buka penutup tambahkan jus limau kasturi dan gaul rata.
  6. Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.

Tuesday, April 23, 2013

Nagasari Cendol


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kuih nagasari cendol ni antara kuih kegemaran saya. Sebelum ni guna resepi mak je, kali ni guna resepi Kak Fida pula. Resepinya lebih kurang sama je, cuma yg ni tambahkan sedikit tepung hoen kwee. Kuih ni sedap, terasa lemak manisnya...lebih sedap lagi di makan sejuk. Kalau ada daun pisang tu, bolehlah buat mcm ni, kalau tak ada tu..bolehlah letak dlm acuan kecil. Terima kasih K.Fida berkongsi resepi mudah dan sedap ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.



Bahan-bahan ( 30 - 40 kpg )
  • 400 gm cendol - dicuci dan ditapis
  • 1 cawan tepung jagung
  • 2 sudu besar tepung Hoen Kwee
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 sudu kecil garam
  • 1,700 ml santan - drpd 2 biji kelapa (saya guna 500ml santan Kara+1,200ml air)
  • 2 helai daun pandan - disimpul
  • daun pisang utk membungkus - dipotong dan disalai
Cara-cara
  1. Satukan tepung2,gula,garam,santan dan daun pandan di dlm periuk dan kacau rata. Masak atas api yg sedehana panasnya hingga pekat dan licin.
  2. Setelah itu masukkan cendol dan masak lagi hingga rata.Matikan api dan keluarkan daun pandan.
  3. Ambil 3 sudu besar adunan dan bungkus dlm daun pisang yg disediakan tadi.Buat hingga habis. sejukkan pd suhu bilik dahulu.
  4. Masukkan dlm peti sejuk sebelum dihidangkan.
  5. Adunan ini juga boleh dibubuh dlm mangkuk2 plastik yg kecil.

Monday, April 22, 2013

Gulai Nangka Berempah

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Ingat lagi tak semalam saya pergi pasar tani? Kalau pergi pasar tani ni, mmng puaslah dpt beli sayur kampung. Seminggu ni mmng makan sayur kampung jelah. Ini adalah salah satunya, sayur nangka . Kali ni masak nangka berempah di campur ayam muda sekali. Mudah je menu ni, ada ayam dan sayur sekali. Buat Hamka saya gorengkan ayam je, pastu masaklah sayur lain. Kalau tidak, mmng mcm2lah di tanyanya sampai tak boleh nak jawab. Terima kasih Mat Gebu berkongsi resepi ni. Akak kongsikan resepinya sekali lagi kat sini ya. Sebelum ni pernah masak di Sini.



Bahan-Bahannya

  • 1 kg nangka muda yang siap dikupas
  • 1/2 ekor ayam muda, di potong kecil,cuci dan toskan
  • 2 batang serai, dititik
  • 1 keping asam gelugor
  • 700 ml santan cair
  • 300 ml pati santan
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan2 Kisar
  • 1 labu bawang besar*
  • 6 biji bawang merah*
  • 4 ulas bawang putih*
  • 1/2 inci lengkuas*
  • 1 inci kunyit hidup*
  • 3 biji buah keras*
  • 1 camca besar ketumbar biji*
  • 1 camca teh jintan manis*
  • 1 camca teh jintan halus*
  • 1/2 inci belacan*
  • 5 biji cili merah*
  • 3/4 camca teh lada hitam biji*(*dikisar halus)
Cara Memasaknya
  1. Nangka muda dipotong sederhana besar, cuci dan rebus dengan sedikit garam hingga nangka lembut sedikit. Toskan.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan2 kisar hingga harum dan terbit minyak, masukkan serai dan kacau rata.
  3. Masukkan ayam yg telah di potong kecil dan tambahkan sedikit air. Biarkan sehingga ayam separuh masak. Masukkan nangka, gaul hingga nangka bersalut dengan rempah.
  4. Tuang santan cair dan masak hingga mendidih, masukkan asam gelugor, sedikit gula dan garam secukup rasa. Biar mendidih perlahan hingga nangka masak. Akhir sekali tuang santan pekat, kacau rata dan didihkan 1 - 2 minit.
  5. Rasa dan jika ok boleh matikan api, hidangkan bersama sambal belacan dan nasi hangat, kalau ada ikan goreng pun sedappp!!!!

Sunday, April 21, 2013

Asam Pedas Ikan Merah

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas je, kebetulan pagi tadi pergi pasar tani..macam2 makanan yg di beli. Ingatkan takmo masak arini sbb banyak makanan, tapi mcm biasalah...bila petang nnti ada kang yg tanya..mama tak masak ke....kenapa mama tak masak...mama nak rehat ya, sbb tu takmo masak ya...adoyaiiiii...sebelum kena tanya mcm2 dari Hamka, lebih baik masak mcm biasa je. Makan tak makan belakang kira, yg penting kerja mama siap dan takde yg pertikaikan..he3..

Fikir punya fikir masak jelah menu kegemaran kami sekeluarga asam pedas ikan merah. Bila dah siap masak...fuhhhhh masing2 tertanya2 apa yg mama masak. Macam biasalah, bila masak sendiri ni..baunya harum semerbak...kena pulak hujan arini...tu yg buat perut berkeroncong je. Resepi asam pedas ni mcm biasa je, tapi tulah...ada gak yg bertanya pd saya mcmana nak rasa sedap asam pedas ni. Pada saya masa tumis tu, hendaklah guna api sederhana dan hendaklah di kacau sekali sekala sehingga perencah terbit minyak. Masa ni barulah masukkan air/jus asam jawa dan biarkan mendidih lagi. Bila dah didih barulah masukkan ikan dan bhn2 lain. Perasakan, kalau dah cukup rasa barulah matikan api...mudahkan.



Bahan-Bahan

  • 1 ekor ikan merah sederhana besar - di potong 
  • 2 biji tomato-belah 4
  • secekak daun kesom-agak2lah ya
  • 1 btng bunga kantan-belah 2
  • 2 btng serai- di ketuk
  • 3/4 cawan air asam jawa (3 sb asam jawa, bancuh dngn 1/2 cwn air)
  • Garam dan sedikit gula
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 1 cawan cili kisar
  • 1 inci kunyit hidup
  • 1 inci halia
  • 1 biji bawang besar
  • 5 biji bawang merah
  • 3 ulas bawang putih
  • 1/2 inci belacan, dibakar
  • 1 sudu kecil lada hitam biji*(*di tumbuk kasar)
  • Air secukupnya -dlm 4 cwn
Cara-Cara
  1. Ikan di siang, bersihkan, cuci dan toskan. Sementara itu belah tomato dan ketepikan dulu.
  2. Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar halus hingga naik bau, masukkan cili kisar dan masak hingga terbit minyak. Masa menumis guna api sederhana dan sentiasalah di kacau ya.
  3. Masukan air dlm 1 cwn dan biarkan mendidih.
  4. Bila mendidih, masukkan ikan dan jus asam jawa, gaul rata dan biar mendidih.
  5. Tambah tomato, bunga kantan dan daun kesum. Tambahkan air dlm 3 cawan lagi. Kepekatan dan kecairan kuah ikut selera masing2 ya.
  6. Biarkan mendidih lagi. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Biar masak dengan api sederhana. Rasa dan jika ok boleh matikan api, angkat dan hidangkan bersama nasi putih.

Friday, April 19, 2013

Famous Amos Chocolate Chip Cookies

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Lama dah nak buat biskut coklat chip yg famous amos ni, asyik tertangguh je. Minggu lepas merajinkan diri buat biskut yg rangup lagi sedap ni. Bila makan tu mmng takleh kata apa dah...asyik gitu....sedap yg amat. Kalau makan sambil cakap sedap..sedap...alamat tersemburlah biskut tu dari mulut...kih3.
Sebenarnya tergoda tngk biskut yg Sue Joshua buat, pastu cari lagi kot2 ada resepi mudah lagi ke.Bila cari punya cari jumpalah juga biskut yg sedap ni kat blog Noorsha. Kalau Noorsha yg buat, mmng lagi menawanlah. Bila tngk gambar tu pun buat mata tak kelip ni, cantik sangat. Kalau saya ni setakat susun kat piring pastu tangkap jelah gambar...mmng tak berseni betul. Tapi jangan di pandang pada rupa ya..biskut ni mmng sedap sangat. Kalau tak percaya tu, cubalah sendiri...mmng sedap dan rangup sangat...dalam kepala dah berangan utk buat biskut raya tahun ni...Jomlah semak resepi mudah ni...




Bahan²
  • 1 cawan gula kastor/halus-Yatie guna 1/2 cwn je
  • 1 cawan gula perang  
  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan minyak
  • 1 biji telur
  • 1 sudu besar susu segar
  • 4 cawan tepung gandum
  • secubit garam
  • 1 sudu kecil cream of tatar
  • 1 sudu kecil baking soda
  • 1/2 cawan walnut cincang 
  • 2 cawan semisweet chocolate chip
  • 1 sudu kecil esen vanila
Cara²
  1. Pukul gula, mentega, minyak, telur, susu dan vanila hingga sebati.Yatie gaul guna whisk je.
  2. Masukkan tepung gandum, garam soda bikarbonat, walnut dan coklat chip
  3. Adunan memang lembik...sudukan satu sudu kecil diatas dulang pembakar...jarak²kan sket sebab nanti kukis akan mengembang sket....dulang tak perlu gris..
  4. Bakar pada suhu 350 'F (175 c) dalam 10-15 minit atau sehingga masak bergantung pada jenis oven..
  5. Setelah kukis perang, angkat dan sejukkan diatas redai sebelum dimasukkan dalam bekas kedap udara.

Wednesday, April 17, 2013

Kuih Lapis Comel Perisa Pandan- Kegemaran Hamka

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi buat kuih lapis comel perisa pandan ni gara2 menepati janji pada Hamka yg nak makan kuih lapis hijau. Sejak buat kuih lapis comel 1 Malaysia aritu, dia asyik tanya je, kenapa mama tak letak warna hijau...pewarna kuih mama dah habis ya..sebab tu mama guna warna lain ya....adoyaiiiii..memandai je Hamka ni. Padahal mamaNya saje je nak buat kuih warna bendera Malaysia, sebab tu tak letak warna hijau. Bila dah terangkan padanya, barulah dia faham...maklumlah peminat setia kuih/kek hijau. Kali ni mama dia buat tak letak warna lain dah, khas utk Hamka, kuih lapis hijau...kalau tak makan siap dia...he3.
Alhamdulillah mmng Hamka suka kuih ni, kena plk letak dlm acuan yg comel ni...Hamka siap tanya lagi....Comel Tak Hamka?....he3...saje je taw...ni gara2 tngk iklanlah ni... Pada yg berkenan tu, bolehlah cuba resepi mudah ni...jom semak resepinya...





Bahan-bahan

  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan tepung jagung
  • 1/2 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • Secubit garam
  • perisa pandan dan pewarna hijau
Cara Penyediaan
  1. Satukan kedua2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
  2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 2 bahagian.
  3. Masukkan pewarna hijau dan perisa pandan ke dlm 1 bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je. 
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
  5. Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
  6. Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan hijau dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
  7. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 10 minit ).
  8. Setelah masak, angkat dan sejukkan..
** Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.

Ikan Siakap Goreng Lada Hitam

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Menu yg ringkas tapi sedap sangat. Biasanya asyik masak masam manis je ikan siakap ni, kali ni saya masak siakap goreng lada hitam. Kalau masak mcm ni mmng sedap hingga menjilat jari. Resepi asal menggunakan ayam spt diSINI, tapi saya dah gantikan pada ikan pula. Suami dan anak2 cukup berselera menikmatinya. Kalau kwn2 binggung nak masak apa dngn ikan siakap tu, bolehlah cuba resepi ni...mmng sedap. Jom semak resepi mudah ni.




Bahan-Bahan

  • 1 ekor ikan siakap sederhana besar
  • 1 sudu kecil serbuk kunyit
  • 1 sudu kecil garam
  • minyak masak secukupnya
  • 1 sudu besar lada hitam-kisar kasar
  • 1 tangkai cili merah*
  • 1 tangkai cili hijau*(*potong serong)
  • Daun sup secukupnya-hiris halus
  • 1/2 btng lobak merah-potong ikut suka
  • 1 biji tomato- belah 4
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
Bahan Hiris
  • 1 labu bawang besar
  • 3 ulas bawang putih
  • 1 inci halia-hiris btng mancis
Bahan Sos
  • 3 sudu besar kicap jalen manis
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 1/2 cawan air+1 sudu kecil tepung jagung (bancuh bersama)
Cara Menyediakannya.
  1. Ikan di bersihkan, cuci dan toskan. Kelarkan permukaannya.
  2. Lumurkan ikan bersama serbuk kunyit dan garam.
  3. Goreng sehingga masak. Angkat, toskan dan ketepikan dulu.
  4. Panaskan minyak, tumiskan bahan2 hiris sehingga sedikit layu. Masukkan bahan2 sos dan gaul rata.
  5. Masukkan lada hitam kasar, cili hijau, cili merah. Masukkan ikan yg di goreng tadi. Gaul rata.
  6. Masukkan bawang besar yg di potong bulat dan tomato. Gaul rata. Tambahkan sedikit gula dan garam jika perlu. Perasakan, sekiranya dah ok...matikan api dan bolehlah di angkat dan hidangkan.
  7. Taburkan dngn hirisan daun sup. Sedap di makan bersama nasi putih panas.

Monday, April 15, 2013

Bingka Emping Jagung / Cornflakes

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kawan2 pernah makan bingka emping jagung tak? Saya ni baru pertama kali buat dan rasa bingka cornflakes ni, tak sangka sedap rasanya..rasa dan baunya seakan2 bingka nestum. Buat bingka ni mudah je, kalau teringin nak merasa tu, bolehlah mencubanya. Terima kasih pada Kak Fida berkongsi resepi mudah dan sedap ni, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya.



Bahan-bahan ( loyang 8 inc / 3 biji acuan pecah 8 )
  • 150 gm cornflakes/emping jagung - dikisar halus 
  • 3/4 cawan tepung jagung - ayak
  • 3 biji telur
  • 1 1/2 cawan santan ( 200ml KARA + air)
  • 1 1/2 cawan susu segar
  • 1/3 cawan gula pasir
  • 3 sudu besar susu pekat manis 
  • 1 sudu besar mentega- saya tambah
  • 1/4 sudu kecil garam
  • 1/2 sudu kecil esen vanilla
  • sedikit pewarna kuning 
  • bijan
Cara-cara
  1. Satukan kesemua bahan2 di dalam mangkuk dan kacau rata guna whisk hingga adunan sebati. 
  2. Sapukan acuan dngn mentega/majerin/minyak di sekelilinya dan panaskan sebentar dlm oven.
  3. Tuang adunan ke dalam loyang/acuan yang disapu mentega tadi dan taburkan bijan dipermukaannya.
  4. Bakar pada suhu 170C selama 1 jam atau hingga kuih kelihatan garing.
  5. Sejukkan kuih, potong dan hidangkan.

Sunday, April 14, 2013

Kari Sotong Sedap


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni masak ringkas je kari sotong. Walau kari sotong tapi rasanya sedap sangat. Biasanya saya suka masak kering2 je kalau sotong kari ni, kali ni berkuah sikit tapi jngn sampai cair sangatlah. Resepi ni mudah je, macam masak kari biasa ..cuma saya tambahkan sedikit madu, sos tiram dan kicap...wallaweiiiiiii enak banget. Kalau ada yg berkenan tu, bolehlah cuba. Jom semak resepi mudah ni.


Bahan-Bahan
  • 1 kg sotong-bersihkan, cuci dan toskan
  • 2 biji tomato, belah 4
  • 1 keping asam gelugor
  • 2 sudu besar rempah kari ikan *
  • 1 sudu besar rempah kari daging *(*di bancuh dngn sedikit air)
  • 2 sudu besar cili kisar 
  • 2 sudu besar kicap manis jalen
  • 2 sudu besar sos tiram
  • 2 sudu besar madu
  • Air jika perlu
  • Garam dan gula secukup rasa
  • Minyak utk menumis
Bahan Hiris dan Tumis
  • 1 labu bawang besar 
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 tangkai daun kari, dilurut
  • 2 batang serai- di ketuk
Cara- Caranya
  1. Sotong di bersihkan, cuci dan toskan. Panaskan minyak dlm kuali dan tumis bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan tumis lagi sehingga cili masak.
  2.  Masukkan rempah kari yg di bancuh dngn air dan tumis lagi sehingga terbit minyak. Masa ni guna api sederhana je dan setiasalah di kacau. Masukkan  air sedikit dan biarkan mendidih.
  3. Masukkan sotong, asam gelugor, madu sos tiram, kicap dan gaul rata.
  4. Masukkan buah tomato, garam dan gula secukup rasa. Biarkan mendidih lagi. Siap, boleh tutup api dan bolehlah di hidangkan .
**Jangan masak sotong terlalu lama takut liat.

Saturday, April 13, 2013

Donut - Rima

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi buat donut atas permintaan anak2. Kali ni buat ikut resepi Rima, mmng sedap dan lembut je walau dah semalaman. Donut ni sedap di makan gitew je, takyah letak topping segala pun dah sedap. Kalau kwn2 rajin tu, bolehlah salut dngn coklat cair dan kacang kegemaran ya. Donut ni, saya makan dngn gula halus je, tu pun dah sedap sangat. Kalau tak salut gula halus pun dah sedap sbb donut ni dah manis rasanya walau tak salut gula halus.

 Terima kasih Rima berkongsi resepi donut yg rasanya mcm kat donut big apple, mmng sedap dan puashati. Resepi donut yg saya buat sebelum ni menggunakan tepung gandum je, resepi kali ni guna tepung roti..dah tentu lain rasanya...donut jadi lembut sangat. Pada kwn2 yg nak merasa kelainan donut ni, bolehlah mencubanya, mmng sedap sangat. Jom semak resepinya.



Resepi Asal : Bisous a Toi - Rima
Sumber : Masam Manis Mas

Bahan :
  • 500gm tepung roti
  • 100gm gula halus
  • 11gm instant yeast
  • 4 biji kuning telur
  • 200 ml air
  • 100gm magerine / butter
  • 1 sudu kecil garam
Untuk Hiasan :
  • 200g Chocolat masakan - cairkan
  • 100g kepingan Almond
Cara membuatnya :
  1. Ayak tepung2 kedalam sebuah mangkuk dan campurkan yis,gaul rata dan masukkan gula,garam,kuning telur dan tambahkan air sambil dikacau rata.
  2. Masukkan pula garam dan butter dan kacau sebati.
  3. Kemudian uli doh hingga tidak melekat pada mangkuk.
  4. Rehatkan doh 20-30 minit hingga kembang.
  5. Kempiskan doh,canai dan terap seperti donat biasa atau bulat2kan saja anggaran setiap satu 40 gm
  6. Rehat doh semula 20 minit.
  7. Panaskan minyak dan goreng hingga kekuningan.Angkat dan toskan.Biar sejuk.
  8. Salutkan donat dengan gula atau choc cair ikut selera.
  9. Cara Ita,
Masukkan semua bahan ke dalam BM. Bila dah siap tumbuk2 doh untuk keluarkan angin. Bentuk doh menjadi donut. Biarkan doh rehat selama 30 minit. Doh siap untuk digoreng.

Friday, April 12, 2013

Kuih Lapis Comel 1 Malaysia

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Petang tadi buat kuih lapis comel ni gara2 teringin sangat nak makan kuih lapis. Kalau seminggu tu tak buat kuih2 kukus ni, mcm ada yg tak kena je. Tanpa berfikir panjang, saya pun merajinkan diri buat kuih lapis comel2 ni. Macam biasalah, anak2 paling suka kuih comel mcm ni, lagipun senang nak makan, tak payah suruh mamaNya potongkan. Sorang demi sorang bawak lari kuih lapis comel saya ni. Kebetulan saya letak warna2 bendera Malaysia, jadi saya namakan kuih lapis comel 1 Malaysia. Lagipun saya guna tepung dan gula lambang 1 Malaysia..jadi timbullah idea namakan  kuih ni Kuih Lapis 1 Malaysia. Pada peminat kuih2 tradisional tu, bolehlah cuba resepi mudah ni...sedap, lemak dan lembut je kuih ni. Jom semak resepinya.






Bahan-bahan
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan tepung beras
  • 1/4 cawan tepung ubi
  • 1 cawan gula pasir
  • 1 cawan santan pekat
  • 3 cawan air
  • Secubit garam
  • pewarna merah, biru, putih, kuning
  • perisa yg di gemari, merah-ros, kuning-jagung, plain/putih-vanilla
Cara Penyediaan
  1. Satukan ketiga2 jenis tepung, garam dan gula. Masukkan air dan santan pekat.
  2. Gaulkan semua bahan-bahan dan tapiskan. Bahagikan adunan kepada 4 bahagian.
  3. Masukkan pewarna ke dlm setiap bahagian dan 1 bahagian biarkan plain je. Boleh tambah perisa.
  4. Panaskan kukusan dan sapukan sedikit minyak pada acuan lompang.
  5. Masukkan 1 sudu kecil adunan putih dan kukus selama 3 minit/ sehingga adunan keras sikit.
  6. Lapiskan pula 1 sudu kecil adunan biru dan kukus lagi selama 3 minit/sehingga keras sikit dan di ikuti adunan seterusnya.
  7. Lapiskan adunan berselang-seli hingga habis. (*bagi adunan terakhir, saya balut tudung periuk dengan kitchen towel agar air tidak menitis ke atas permukaan kuih dan dikukus dalam 15 minit ).
  8. Setelah masak, angkat dan sejukkan selama 2 jam.
** Kalau guna loyang, gunakan loyang 7x7x3inci. Seeloknya sapu sedikit minyak dan alaskan plastik dan sapu sedikit minyak lagi. Tuangkan adunan pertama dan kukus selama 10 minit diikuti adunan seterusnya, Lapisan terakhir, kukus selama 20 minit. Biarkan kuih betul2 sejuk, barulah di potong guna pisau plastik.

Wednesday, April 10, 2013

Kek Lapis Kukus Cream Cheese- Lagi....

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Kek kukus yg mudah dan sedap ni mmng kerap saya buat. Saya ni mmng tak pandai mendeco kek segala, jadi buatlah kek yg mudah yg semestinya di gemari kami sekeluarga. Ramai yg telah mencuba kek kukus coklat ni dan kebanyakkannya mengatakan sedap, dan yg paling penting mudah menyediakannya. Pada kwn2 yg belum pernah buat kek ni bolehlah mencubanya. Resepi boleh lihat di SINI. Selamat Mencuba...




Monday, April 8, 2013

Kek Pelangi Kukus

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Hari ni nak kongsikan resepi kek pelangi kukus yg sangat sedap, lembut dan moist je. Saya mmng peminat setia kek yg di kukus sbb rasanya lembut dan lembap. Kalau makan kek yg di kukus mmng tak perasan dan berapa potong saya makan. Resepi kek ni adalah dari Chef Norzailina yg tak asing lagi tu. Kalau buat kek dari chef Norzailina ni mesti menjadi dan sedap rasanya. Terima kasih chef, izinkan saya kongsikan resepinya kat sini ya. Pada kawan2 yg nak merasa tu, bolehlah mencubanya...mmng sedap sangat. Jom semak resepinya...




Bahan-Bahan (Loyang 7x7x3)
  • 1 cawan mentega
  • ¾ cawan gula kastor
  • 3 biji telur
  • ¼ cawan susu pekat
  • ¼ cawan serikaya
  • 1½ cawan tepung gandum
  • 1 sudu kecil serbuk penaik
  • 1 sudu besar koko
  • 1 sudu kecil vanila
  • Sedikit pewarna merah jambu, hijau, kuning, ungu, jingga
Cara membuat
  1. Pukul mentega dan gula hingga kembang. Masukkan telur satu persatu dan pukul sebati.
  2. Masukkan susu pekat, serikaya dan vanila. Kacau rata dan bubuh tepung gandum bercampur serbuk penaik.
  3. Bila sebati, bahagikan kepada 7. Warnakan berbeza termasuk satu adunan dengan koko.
  4. Sudukan selang seli ke dalam mangkuk (aluminium) yang sudah dilengser dengan marjerin dan alas dasarnya dengan kertas kalis minyak. Tutup dngn aluminium foil dan kukus selama 1 jam atau hingga masak.
* Untuk kek lebih lembut, tambah 2-3 sudu besar susu segar/cair. Jika bahagi ke dlm mangkuk2 kecil, masa mengukus lebih pendek.

Saturday, April 6, 2013

Sambal Telur Pecah Berlada

 Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sambal telur pecah berlada ni saya masak semalam. Kebetulan sibuk mengemas kain baju sejak balik dari Kuantan tu, saya pun masak menu ringkas je. Nasi lemak di gandingkan dngn ayam goreng dan sambal telur pecah berlada ni. Sebenarnya saya masak ikut resepi mak. Kalau mak masak sambal telur ni mesti lain sikit rasanya, sedap sangat pada saya. Bila dah sedap tu, mcm biasalah mesti korek2 resepi mak. Mak pun cakaplah letak itu dan ini, bila dah masak sendiri, baru puashati dan puas makan...mmng sedap telur masak mcm ni. Biasanya saya masak sambal telur guna cili kisar/lada kering kisar je, kali ni guna cili merah+cili padi.....mmng lagi sedaplah. Kalau tak percaya, kawan2 cubalah..mmng sedap...lebih sedap lagi bila di makan dngn nasi lemak. Kalau teringin nak merasa tu, bolehlah mencubanya, jom semak resepi mudah ni..



Bahan-Bahan
  • 6 biji telor
  • 1/4 cwn air asam jawa
  • 1 labu bawang besar-potong bulat
  • gula dan garam secukup rasa
  • air jika perlu
  • minyak utk menumis
Bahan Kisar
  • 4 tangkai cili merah
  • 10 tangkai cili padi merah/hijau
  • 1 labu bawang besar 
  • 3 biji bawang merah 
  • 3 ulas bawang putih 
  • 1/2 cawan ikan bilis- buang kotoran dan cuci 
  • sedikit belacan
Cara Memasak
  1. Panaskan minyak dalam kuali dan tumiskan bawang besar yg di potong bulat. Tumis sehingga sedikit layu. Masukkan bahan kisar  dan gaul rata. Kacau dan masak hingga terbit minyak.
  2.  Masukkan air asam jawa dan sedikit air. Gaul rata dan masukkan gula dan garam secukup rasa.
  3. Biarkan mendidih dan masak guna api sederhana je.
  4.  Pecahkan telur satu persatu tapi jangan bertindih ya. Kecilkan api dan biarkan telur separuh masak. Kemudian barulah terbalikkan sebelah lagi perlahan2.
  5. Bila dah masak sempurna dan cukup rasa, tutup api dan bolehlah di hidangkan.Sedap di makan bersama nasi lemak atau nasi putih panas.

Friday, April 5, 2013

Bertemu Kak Ummi Kuantan - Home Sweet Home

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Sejak2 ni tak bersiaran sbb tuan rumah jln2 makan angin sampai ke Kuantan. Bila sebut je Kuantan, mesti semua tau kan blogger popular dan sifu masakan kat sana. Ahaaaaaa...siapa lagi kalau bukan Kak Ummi Zaihadi-HSH. Sebenarnya pertemuan ini pun tak di rancang sangat. Kebetulan saya mengikuti suami bertugas di Kuantan selama 3 hari, jadi saya pun tak lepaskan peluang kali ini utk mengikutinya. Dalam hati dok berbisik2 gak dan berangan2...kalaulah dapat jumpa sifuku K.Ummi, alangkah bertuahnya rasa hati ini. Bila dah sampai Kuantan tu, angan2 tu tetap diharapkan jadi kenyataan, maklumlah suami sibuk bertugas dari pagi sampai petang, K.Ummi  pun bertugas juga...tak taulah mcmana nak jumpa ikut kelapangan masing2.

Kami bertolak dari JB petang isnin dan  dlm pkl 8 mlm kami sampai Kuantan. Tak sangka pagi tu K.Ummi dah bertanya khabar dan bertanyakan bila boleh jumpa. Bila K.Ummi dah ckp mcm tu, mmng kena usahakanlah nak jumpa juga, tapi dlm hati ni Allah je yg tahu berdebar dan gembiranya kalau dpt jumpa K.Ummi. Bila dah bincang dngn suami, akhirnya pagi Khamis bersamaan 4.4.2013 bertemulah kami sekeluarga dngn K.Ummi dan suaminya. Sungguh manis dan ayu jelita je K.Ummi ni, peramah dan mudah mesra sangat. Saya yg pada mulanya malu2 dan tak terkata apa...jadi pandai pulak berborak dngn K.Ummi...he3..

Terima kasih K.Ummi dan suami atas layanan yg di berikan, gembira dan terharu sangat. Terima kasih juga sudi luangkan masa bersama kami sekeluarga, nasi kerabu tu mmng sedap. Terima kasih juga buah tangan yg akak beri tu, mcm ni mmng tak serik nak dtng Kuantan lagi. In Shaa Allah di lain kesempatan kita jumpa lagi ya. Jangan lupa beritahu Yatie bila akak turun JB ya. Kami menanti kunjungan dari akak pula.
Gambar kat bawah ni sebagai kenang2an saya bersama K.Ummi-HSH.




Tuesday, April 2, 2013

Ikan Siakap Panggilan Pulau


Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Jangan terkejut ya dngn menu saya hari ni. Sebenarnya menu ikan ni saya masak minggu lepas. Kebetulan petang tadi bermandi manda di Teluk Chempedak, terus terpanggil2 utk n3 menu siakap panggilan pulau ni. Bila tepi pantai tu terasa nyaman je, terasa mcm2 ilham datang. Kalau betul2 mmng boleh karang sajak atau syair gitewww.

oklah, di sini saya nak kongsikan resepi yg sangat mudah tapi sedap sangat, rasanya seakan2 masak 3 rasa/masam manis juga tapi ada sedikit kelainan rasanya bila tambah kayu manis...mmng harum dan sedap sangat. Terima kasih pada Datin Lulu berkongsi resepi ni. Izinkan saya kongsikan resepinya kat sini pula ya. Pada kawan2 yg nak merasa kelainan resepi ni, bolehlah mencubanya....mmng terpanggil2 ke dapur punya dan tak sabar utk menikmati ikan siakap panggilan pulau ni. Resepi asal menggunakan ikan bawal, tapi saya guna ikan siakap. Terpulanglah pada selera masing2 ya.



Bahan-bahan
  • 1 ekor ikan siakap-cuci, toskan dan kelar2kan permukaannya
  • 1 sudu serbuk kunyit +1 sudu kecil garam-utk goreng ikan
  • 1/2 cawan sos cili
  • 1/2 cawan sos tomato
  • 2 sudu besar kicap manis
  • 2 biji tomato - dadu kasar
  • garam cukup rasa @ 1 sudu kecil kiub maggi cukup rasa
  • 1/2 cawan air panas
  • 1 sudu besar gula
  • 2 sudu besar cili kisar
  • minyak secukupnya
Bahan hiris dan tumis
  • 1 labu bwg besar
  • 4 biji bwg merah
  • 4 ulas bwg putih
  • 1 inci halia
  • 2 btg serai - di ketuk
  • 1 btg kulit kayu manis
Cara-cara
  1. Ikan yg siap di gaul dngn garam dan serbuk kunyit, hendaklah di goreng sehingga sedikit garing. Ketepikan.
  2. Tinggalkan 1/4 cawan minyak dan tumiskan bahan2 hiris hingga naik bau. Masukkan cili kering kisar, biar sedikit garing.
  3. Masukkan sos cili, sos tomato dan kicap manis - gaul sebati di ikuti 1/2 cawan air panas.
  4. Sesuaikan rasa garamnya @ masukkn maggi cukup rasa, apabila kuah @ sosnya sedikit pekat, masukkn tomato - kecilkn api. Biar kuah mereneh perlahan-lahan hingga tomato layu, tutup api.
  5. Curahkn kuah@sos ke atas ikan, dah siap,bolehlah di hidangkn panas2

Selamat Hari Lahir Qhaliff

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera semua. Di kesempatan ini saya ingin mengucapkan Selamat Hari Lahir yg setahun buat anak blogger terkenal Ben Ashaari iaitu Muhammad Qhaliff Iman bin Salbani. Seronok mengenali keluarga BenZla ni, lebih2 lagi dngn kehadiran baby comel Qhaliff ni. Setiap hari ada saja cerita dan keletah Qhaliff yg mesti di baca di blog ayahnya. Bila dapt berjumpa dngn Qhaliff ni di alam nyata, mmng seronok sangat. Qhaliff mmng ceria dan mudah mesra dngn siapa saja yg melayannya.

 Selamat Hari Lahir buat Qhaliff, moga di panjangkan usiamu, di murahkan rezekimu, di berikan kesihatan yg baik berpanjangan, menjadi anak yg soleh yg sentiasa membahagiakan dan membanggakan ayah dan ibumu serta berjaya di dunia dan di akhirat. Aamiin...
Gambar ni merupakan gambar 2 hari sebelum Qhaliff berumur setahun. Masa ni jumpa Qhaliff di rumah Mat Gebu. Terima kasih atas persahabatan ini. Moga ukhuwah yg terjalin ini berpanjangan hingga ke akhirnya.


Related Posts with Thumbnails